Betestider

Vi har trots allt haft en tidig sommar i Sverige om man ser till bete och höskörd. Jag har ju farit runt lite i Sverige de sista veckorna och man har börjat plocka in hö/hösilage på många ställen. Men tanke på hur tidigt man kunnat slå och hur fint väder det fått på slag kommer vi nog få guldhösilage här i söder i år.

I alla fall. Nu har många släppt på bete. Det är bra. Jag tycker ju lösdrift är det absolut bästa sättet att hålla häst, från avels- och unghästar till tävlingshästar. Så utevistelsen får tummen upp från mig. Men den långa vilan får det inte. Hästar mår bra av att aktiveras. Jag tycker att både unghästar och tävlingshästar går igenom olika faser under året, ibland känner man att unghästen växer eller tagit ett stort kliv framåt på kort tid. Tävlingshästen kanske haft en intensiv tävlingsperiod eller haft en hård uppträning. Då tycker jag det är perfekt att kunna känna av sin häst och kanske låta den bara gå och loppa sig några dagar eller tida ut i skogen i en vecka, utan hård fysisk eller mental prestation. Att bränna 8 veckor i ett bräde där hästen mest blir tjock, det tycker jag inte är något som gynnar hästen. Jag sprider hellre ut det att använda när jag känner att det behövs.

Långa viloperioder (typ generaliserat längre än två veckor) anser jag bara är lämpligt för hästar som a/har en skada som inte tar behandling och kortare vila men det finns en chans att en riktigt lång vila kan läka ut problemet eller b/avelshästar som ston med föl. Men båda dessa kategorier ska gå i stora kuperade hagar där de får rörelse och lätt aktivering av kroppen.

Många släpper ut sina treåringar som gått treårstest nu för att de ska återhämta sig. Ja, om du drog igång inridning, löshoppning etc två mån innan treårstest, då förstår jag att din häst behöver en långvila. Den har fått öka sin fysiska och psykiska belastning alldeles för fort och behöver en återhämtning. Men det är ju bara för att du började för sent. Hade hästen fått en ökat belastning och utbildning sedan början, hade den inte behövt köra någon intensivkurs i att vara arbetande ridhäst, och kunnat hållas igång lätt under sommaren med.

Driver är två, och går ute dygnet runt nu, när han skada läkt ut, men kommer jobbas några gånger per vecka. Lära sig tömkörning, att ha sadel, att matte hänger lite på honom, allmän hyfs, promenader etc. Till sensommaren slänger jag upp Frida som är fjäderlätt. Då har vi gott om tid att i lugn och ro sätta kondition och form för nästa års treårstest. Ni kommer få följa Driver med, här o där på bloggen:)

driver_sommar

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *