Första svaret på frågestunden

Medan Frida har fullt upp med tävling tänkte jag börja svara på de frågor jag fått i frågestunden! Matilda ställde dessa frågor till mig:

Hur ofta träffar du Frida?
Hur många gånger på en vecka tränar hon för dig?
Är det bara hoppning hon tränar för dig, eller dressyr och annat också?
Har du hoppat Chickan någon gång?

Jag träffar Frida minst en gång i veckan, för vi har träning av båda hästarna minst en gång i veckan! Vissa veckor blir det mer intensivt, men väldigt sällan mindre än så. Vi stämmer av kring hästarna, skickar glada utrop eller peppar varandra i stort sett varje dag:) Jessica och jag har ofta varandra i headsetet, medan vi far runt och fixar saker. Eller läs, Jessica stressar från jobbet till stallet och jag är på väg från jobbet;)

Se förra frågan:) Ibland lägger vi in fler träningar, beror helt på hur vi får ihop våra scheman, hur mycket tävlingar hästarna har, hur mycket Frida har i skolan etc. Ibland hoppar jag in och tömkör Viggo eller rider/tömkör Chickan en extra gång i veckan. Under vintern försöker vi skapa en paus i tävlingssäsongen för hästarna, där de får en kortare ned och uppträning med lite mindre krav, och sedan tränas intensivt för att komma tillbaka till nästa säsong bättre och starkare. Då kan det bli en veckoträning och en helgträning, ex en gång markarbete med hinder och övningar, och en gång hoppning på en serie. I början gjorde jag Fridas scheman, och ju mer hon blir van ock lär sig, desto mer ger jag istället min input som hon sätter sitt eget schema utifrån.

Jag är av den starka övertygelsen att detta är i stort sett samma sak, om man inte tränar grenspecifik dressyr ex precis inför tävling då man rider lite mer rogramdelar och så, eller högre klasser än Msv B – plus att vi jobbar mkt med bommar. En häst ska vara avspänd, rakriktad, lösgjord och bjuda fram för skänkeln till bettet. Oavsett gren. Jag sitter dock sällan och bara trimmar på backen på hopphästar, och således inte heller mina elever. En hopphäst ska vara alla de saker jag skrev ovan – avspänd, rakriktad, lösgjord och bjuda fram för skänkeln till bettet – även med hinder framför nosen, därför tycker jag att bommar och småhinder är något som ska vara med i markarbetet. Likaså, om hästen inte ens är detta på backen utan hinder – ja, då kommer man inte till hoppning om man tränar för mig. Jag brukar säga att det är som i ett dataspel – klarar du inte Level 1 så kommer du inte vidare till Level 2. Först ska hästen vara loss och lösgjord, då kan man börja med bommar på backen och ex ett räcke eller två på långsidan, och tappar man då avspänning, rakriktning, lösgjordhet och bjudning fram för skänkeln till bettet, ja då får man nöta på där och lösa det innan man gör något mer avancerat. Ibland har Viggo fått jobba på ett freakin räcke hela lektionen. Men då är det bra att vi är flexibla med träningar. För när han väl är fin på det där räcket, då är det inte lönt att gå vidare om han är helt slut. Så då fortsätter vi nästa dag istället, eller tar en joggdag emellan och fortsätter sen. Man ska inte träna hästen när den är för trött, trötta muskler som inte riktigt orkar hänga med ökar risken för ledskador.

Jag kritiserar ingen nu, men jag är av den övertygelsen att en ryttare ska vara en atlet och att hästen ska slippa bära onödig vikt. Jag tycker helt ärligt att jag är lite för stor för Chickan nu. Men jag är extremt följsam och har bra balans så både ET och veterinär tycker att det är helt ok. Men jag gör så att jag skrittar fram henne o låter henne jogga lite på lina, sedan rider jag ett trimpass och hoppar sedan av och går med henne istället för att skritta uppsuttet. Jag måste bli mer tränad och gå ner i vikt för till hösten ska jag börja rida Driver som ju är tre nästa år. Då får jag på inga villkor vara för tung. Och då kan jag tänka mig att prova att hoppa Chickan:) Men jag har ridit henne på bommar på backen(som jag som sagt oftast gör när jag trimmar hopphästar), och hon ger en härlig känsla!

Tack Matilda, för dina frågor! Superkul att svara på:)

//M

1 Comment

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *