Svar på läsarfråga

När vi får frågor i kommentarsfältet så bruka vi vara noga med att svara på alla frågor, stora som små, direkt i en kommentar. Men när lite större frågor dyker upp, som kan vara roligt för fler att läsa skriver vi dem i ett inlägg. Som denna fråga jag fick av Josefine!

”Hej! En nyfiken fråga bara…. Har du luva på honom mest för att det är snyggt (för det ÄR snyggt) eller har du bomull i öronen för att dämpa ljudet? Om du har det för att dämpa ljudet, tycker du att det fungerar?”

Ingen av mina hästar som jag har nu, Chickan och Viggo är speciellt tittiga eller rädda för ljud. Viggo har ridits på många stora arenor och bryr sig inte så mycket om folket på läktare eller olika typer av ljud. Det är ju en anledning till att man kan använda luva. Däremot är han väldigt rädd och känslig med sina öron. Det tog någon månad innan han litade på mig så jag fick röra dom och borsta honom huvudet. Jag tävlar honom helst utan luva på sommaren när det är varmt, då han blir svettigare kring öronen med luva på och kan då bli störd av det. Men när det däremot är regn, eller skyfall som de var igår så sätter jag på en luva, för att han inte ska behöva tänka på att han får vatten in i öronen. Ibland när det blåser mycket får han också använda den.
Jag använder den alltså inte för att det är snyggt utan för funktionen. När inomhus säsongen drar igång och vi ska tävla på större ställen, som Baltic Cup i Flyinge som gick i januari eller Baltic cup finalen i  december förra året, då det är stora banor och läktare. Då har jag valt att använda luvan första dagen, ibland hela helgen, för att han ska lyssna lite extra på mig och inte på allt runt omkring.

Men allt detta är ju från häst till häst, jag känner Viggo utan och innan  och vet hur han fungerar. Chickan är ganska ny och jag kommer få prova mig fram lite.
Vissa hästar funkar bäst med luva och bommul för att stänga  ute ljudet helt och bara lyssna på ryttarens kroppsspråk. Jag vet en häst som  hade extremt bra hörsel och behövde då luva vid all ridning. Han var spänd och på sin vakt hela tiden utan den, men kunde koppla av och jobba när lite ljud stängdes ute. Medan andra hästar vill höra ryttarens röst, och fungerar bättre på det sättet.

De är individer som vi som ryttare lär känna, vissa behöver luva medan vissa inte. Och vissa spelar det inte alls någon större roll.

p1020558_51d166609606ee24fd61c893_52c490e9e087c3286c6214bfskogslotten3_5192555ce087c313c069504e

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *