Mycket som händer- första maj

Valborg idag och första maj i morgon. Mycket som händer hela tiden nu fram till sommaren. Helgen som kommer är den första tävlingsfria helgen fram till juni. Dock ska vi fira min syrra och fira en kompis, båda har/fyller år.

Igår tvingade jag min själv till yoga, så länge som Malin tjatat på mig 😉 Det var.. annorlunda haha. Men säkert väldigt bra för det mentala och för kroppen. Idag hämtade pappa mig direkt efter skolan och vi åkte till nollelvas kontor. Där blev jag intervjuad och de ska skriva en artikel under ”ung talang”. Det ska bli väldigt spännande att se resultatet! Nollelva är en gratis tidning i Norrköping som delas ut under en månads tid. De var så trevliga och jag hoppas att jag fick till lite bra svar;) Det gäller ju bara att vara sig själv när man blir intervjuad! Sen kan man ju få förklara lite extra tydligt när det gäller hästar, då de oftast inte har så stor koll på hästar 😉

intervju4
Bild från intervjun med NT

Idag var jag även på massage på hud och hälsocenter i Norrköping då min rygg krånglar. Har ju haft en del problem med ryggen och nu även nacken. Jag var lite sned samt spänd på högersidan. Men det fixade hon och jag ska fortsätta med de övningar som jag fått.

Lite vad som har hänt den senaste tiden. I morgon ska Chickan hopptränas och Viggo ska joggas igång och mjukas upp lite efter helgen. Skönt att vara ledig torsdag-fredag!

frida10_2_2_web_5168125b9606ee315df6ae9d

foto Malin Olsson

Vad gör jag ikväll då? på valborg? Alla andra är ute och festar och ja.. jag är hemma.. haha, skönt- första lediga kvällen på länge 😉

Swedish riders trophy- ponny ?

Läste att Swedish riders Trophy från och med i år även kommer gå på ponny. Några kvaltillfällen i vår och b.la under SM. De går i msvb och bedöms på inverkans ridning, det ska vara en klass i klassen. Sen går de någon typ av finaler i höst och då under tävlingar som Swedish rider Trophy går för häst. Det verkar verkligen vara en spännande cup.
Måste läsa på mer om den, för det skulle ju vara galet kul att rida cupen!  Tror även att finalerna ska sändas på Horse1!
Till SM 2015 ska de ingå som kval till SM att rida klass med inverkansridning och få över en viss poäng. Det är bra! Jag gillar även att de döpt det till ”inverkansridning” och inte ”stilbedömning”. Det handlar ju om hur häst och ryttare samverkar och hur ryttaren hjälper hästen på bästa sätt!

136557

 

Läs om cupen här!

 

Vilken typ är du? ;)

Ute på större tävlingar är det inte lika färgstarkt men på regionala som de Chickan åker på nu är det spännande. Färgstarka människor i knippe och parti. Jag har försökt dela in dem i lite grupper så here goes:

Lyckliga Lisa

Lyckliga Lisa kan ha precis vilken typ av häst som helst, allt från kallblod och travare till ett halvblod. Lyckliga Lisa har fokus på att ha roligt med sin kompis. Det är bra så långt, men Lyckliga Lisa tycker också att för att vara lycklig så ska det vara avspänt, så avspänt att inget har ngn finish. Att putsa tar tid från att rida barbacka i solen. Putsa gör man några gånger om året, och då gör man något mysigt av det, som att samla alla kompisar samt alla pustgrejor man äger i solen utanför stallet och storrengöra. Lyckliga Lisa tävlar som ett roligt äventyr med sin kompis. Hon klappar dock lika glatt oavsett om hon rivit halva banan eller gått nolla. Hennes häst kan vara glad över att ha en sådan lycklig matte som ger godis och hittar på roliga saker. Den är dock inte lika glad över att avsprångspunkten ligger någonstans bakom hindret eller 1 meter för tidigt. Därför hoppar Lisa sällan högre än 1,10, det blir ju så konstigt då tycker hon. Men sådant berör inte Lisa som är glad på den nivån hon är. Lisa rider ibland för den tränaren som kommer till stallet, men hon lyssnar inte så noga, men det är kul att vara social i gruppen. Hästhållningen, som foder, utevistelse och mockning, styrs av hur mycket tid och lust Lyckliga Lisa har just den dagen, huvudsaken är ju att det är kul!

Bloggaren Bella

Bloggaren Bella kan ha 10 läsare eller 10000, hon är ändå noga med outfiten och deras allmänna helhetsintryck. Helhetsintrycket kan bestå av en chockande mängd rosa eller djurmönstrat, men tycker du det är fult, så är det inte det, det är bara att Bella är en trendseter som fattar vad som kommer medan du inte gör det. Bloggaren Bella har ofta ny utrustning, ”för det är ju hennes jobb att blogga om sådant” men varumärket är övervägande från Hööks. Hon säger dock att hon sponsras med oerhört många saker, som du dock aldrig ser. Den nya utrustningen är inte utvald för ev inverkan utan bara för hur den ser ut och att den är ny helt enkelt. Bella tävlar på regionala tävlingar, beroende på hästmaterial har hon varierad framgång i 1.10 och 1.20. Bellas hästkunskaper är oroväckande varierande, med tanke på att hon dagligen sprider dem till läsare. Tas det en dålig bild på Bella, kan du räkna med att det är en ”ögonblicksbild” (som ju foton tenderar att vara;)  eller så lägger hon ut dem och säger, titta vilket språng X gör (när det helt tydligt var riktigt dåligt) så hon kan få många ilskna kommentarer.

Expert Elin

Expert Elin kan allt. Elin talar också om för alla andra hur de bör göra. Problemet är dock att Elin sällan har kunskap utan bara en kollosal övertro på sin kunskap. Hon rider sällan högre än 1,20 och har alltid bortförklaringar om det inte gick bra. Oftast är dessa bortförklaringar kopplade till hästen, banpersonalen, banbyggaren, föräldrarna, medtävlarna….. Elin tar över framridningen. Rider offensivt, bråkar med sin medhjälpare som är så stressad att den hamnar i konflikt med alla andra vid hindren. Proffsiga Pricilla suckar och biter ihop över Expert Elin medan Superproffset Sussie tillslut ber henne skärpa sig för att inte framhoppningen ska bli farlig. Expert Elin har väldigt svårt för att ge ett berömmande ord till någon. Även Sussie får sig sina skopor, fast självklart bakom ryggen då. Expert Elin har oftast det senaste men får sällan till finishen perfekt. En anledning akan vara att hon inte uppskattar att gå upp särskilt tidigt och alltid knoppar kvällen innan tävling.

 Snälla Stina

Här är Expert Elins och Bloggaren Bellas största hackkyckling. Stina har ordning på grejorna, sköter sin häst minutiöst och rider väl. Hon är dock så ödmjuk att det går överstyr och hon rider aldrig högre än 1.10. Hon skulle lätt kunna rida 1.30 om hon bara hade lite skinn på näsan. Snälla Stinas häst kan skatta sig lycklig, den rids väl, tävlas lagom mycket men behöver inte direkt bekänna färg. Den är i hästarnas gräddfil helt enkelt. Stina hjälper andra på framhoppningen och skulle inte tveka om att följa med varesej Bella eller Elin på tävling om de behövde hjälp, även om hon vet att de aldrig skulle göra det tillbaka.

 Proffsiga Prisilla

Här är yrkesryttaren som är trevlig mot alla andra, alltid med ett leende, har perfekt ordning på hästarna och rider oerhört väl. Hon återfinns ofta i avd B med ett helt koppel av hästar som tryggt och vackert hoppar upp till 1.30. Hon har ett helt gäng hästar i Falsterbo och Flyinge varje år. Hästarna hon sitter på är oftast någon annans för Prisilla kommer inte från någon rik bakgrund. Hon har ibland den stora lyckan att få ha kvar någon häst några år efter championaten så hon har fina resultat med sjuåringar i 1.40 och några bra resultat från 1.50-hoppning. Prisilla kommer aldrig rida i landslaget, även om hon är bra nog, såvida hon inte träffar en rik karl. Men när ska hon hinna det, hon rider och sköter om hästar 24-7? Prisilla är kompis med precis alla som rider på nationell nivå för alla blir glada av hennes uppsyn. Har hon mot förmodan med sig en hästskötare och inte bara en god vän som ställer upp, behandlas den som en i teamet och Prisilla är minst lika mycket och jobbar i stallet som skötaren när hon inte sitter till häst.

 Elitryttaren Elmer

Elmer är en internationell ryttare. Han syns på ryttarläktaren, framhoppningen eller hotellbaren där han i vita ridbyxor raggar på 16-åriga ryttargroupis. Hans hästar går aldrig i hage, har de tur går de i alla fall i en skrittmaskin utomhus. På anläggningen står sisådär 200 hästar och det är alldeles för få hästskötare så det är si och så med mockning på och ingen skötare har en chans att rida ut, gå eller pyssla med hästarna. Deras vy av världen är påsadling på uppställningsplatsen, ridning på banan eller ridhuset, sedan avsadling och snabb grooming – sedan in i boxen igen. Elmers hästar är ofta på resande fot och för att göra allt mer effektivt och tidsbesparande får de en diet främst baserad på kraftfoder och grovfoderhack. De är effektivt välansade och fina att se på, och under tävlingshelger har hästskötaren lite mer tid med dem, men magsår är mer regel än undantag. Elmer skulle lika gärna kunnat vara fotbollsproffs lr ngn annan sport där man får mycket bekräftelse av det motsatta könet. Eller, han hade hellre varit det, bara att det var ridning han hade talang för, inte fotboll…

Superproffset Sussie

Sussie är internationell ryttare precis som Elmer. Hon ger dock hästarna ett normalt liv med hage och uteritter, har färre hästar, hästskötare som verkligen sköter hästarna, hon kommer ner till tävlingsstallarna och är allmänt proffsig och sympatisk. Sussie älskar hästar. Detta tillsammans med talang och tävlingsmentalitet har gjort henne till elitryttare. Sussie jobbar jämt. Hon har en stor anläggning som hon sliter hårt för. Ibland måste hon sälja en älskad vän för att kunna fortsätta sitt liv bland hästar och tävlingar. Så ser det livet ut om man inte är rik som ett troll. Sussie hittar du på tävlingar över hela världen, även regionala där hon startar sina unghästar och letar efter nya förmågor att göra stjärnor av.