Pay and jump och humörsvängningar

Tja, igår var ingen rolig dag. Jag var sönderstressad och det kändes som ingenting gick min väg. Ja mådde dåligt och var på halvkasst humör. Kom hem, hade spränghuvudvärk och kastade mig i säng. Vaknade upp med superhumör, idag är en bra dag! Humörsvängningar jappjapp. Firade Hanna i morse, 15 år idag. Av mig och Oliver fick hon Calvin Klein i typ korallfärg, superfina och hon blev jätteglad. Är nöjd att jag hann sticka till stan på lunchrasten igår och köpa det..

Igår var vi på Pay and Jump på Åby. Superbra av Åby att ha en sådan hoppning, verkligen! Tanken med att åka dit är simpel. Det är en stor bana med fina hinder, stor läktare och mycket som händer runt omkring. Förra årets Horse show var hon rätt spänd, och när vi såg att de i år hade pay and jump så blev vi glada och åkte dit. Vi hoppade ”bara” 110, hon ska bara få lotsa runt banan i lugn och ro. Med fokus på att hon ska vara avspänd och få en bra känsla. Lite synd att framhoppningen var rätt rörig. Hästar i alla åldrar som kanske inte var jätterutinerade på tävling, kastade sig och stegrade. Chickan som är lite mötesskygg på framhoppningar stressade upp sig en del, blev spänd, försökte vända så fort hon fick möte. Men det var ju precis därför vi åkte dit. Bara träning som kan göra skillnad. Fokus på att hon skulle slappna av, klapp på halsen när hon vågar möta hästar som tidigare har flugit i luften och visa henne att hon klarar av det. Man känner ibland en gräns när hon är rädd. Då tycker jag det är viktigt att klappa om henne, ge trygghet, kanske sakta av till skritt vid möte av vissa hästar. Men ibland slår hon över lite, stressar upp sig och blir fjantig. Då kickar jag på med skänkeln och liksom, hallå Chickan, skärpning. Då hajjar hon att okejdå och lugnar ner sig. Kanske känner hon att hon blir lite trygg i situationen att jag bestämmer över vart hon ska ta vägen? Men det är en balansgång, när hon är rädd är det ju bara att klappa henne då hon bara blir mer rädd till nästa gång annars. Det drog ut på tiden och vi red fram länge. Vilket var bra. Vi fick tid på oss att få henne lugn och avslappnad. Inne på banan blir hon lite stark och spänd. Men jag försökte ha samma fokus där. Lång vägar mellan hindren, hon får hoppa hindret när hon är lugn. En simpel och lugn runda helt enkelt. Hon hoppar fint som vanligt. Det finns film som jag kan lägga upp sen om ni vill se?

IMG_0771.JPG

Chickan för typ 1,5 år sedan.

Idag hade jag muntliga nationella i Engelska kl. 9-9.30. Slutade efter det. Drog hem och har bara tagit det lugnt, så skönt efter min stress och hets igår.. Ska på ett möte vid 14.30. Så tänkte förbereda det lite. Ska hinna äta och duscha innan. Så dags att sätta fart!

 

För mycket att göra- får inget gjort

Ni har säkert varit i ett läge när det  är massor av småsaker som ska göras. Man skriver en lista med allt, men bara tanken på allt som ska göras gör att inget blir gjort. Där är jag nu. Massor av saker i skolan. Inte några stora saker men en massa smått, som måste göras. Typ läsa bok, räkna matte och skriva på uppdrag i idrotten mm. Min syrra fyller år i morgon och present är inte köpt än. Måste smita ifrån skolan på lunchrasten.. Körlektion direkt efter skolan. Farmor hämtar mig där och kör mig direkt till Åby där pappa står redo med Chickan för pay and jumpen. Körteorin måste jag rappa upp med men det tar så lång tid.. Phuu.. Bästis 18års fest på fredag och Valborg som måste planneras på lördag. Har inte ens hunnit planera till fredag än.. På torsdag är det nationella i engelska som måste förberedas och efter det ett roligt möte, som även det kräver planering. Ja ni fattar. Jag har lite smått panik över allt och får inget gjort… 

Och mitt uppe i all kalabalik får jag ett sms från en av mina bästa vänner som fått ett extremt , fruktansvärt besked om sin bästavän och tävlingskompis. Jag stannar upp och undrar varför jag stressar runt. Man borde uppskatta allt man har, då allt kan gå förlorat så snabbt. Du vet vem du är och jag tänker på dig! <3 

Sötaste älsklingen <3 

Igår red vj i 30-40 min i skritt i skogen. Avslutade med 15-20 min på banan. Hon var så otroligt fin att jag inte ville rida mer. Avslutade när det var som bäst! Skrittade av med Tilde på vägarna. 

Nu ska jag återgå till skolarbetet. Ha en fin dagn 

Fältstudiedag

Kul att spendera en hel dag i skogen.. Har iaf med mig god mat! Vi ska inom biologin undersöka olika organismer i skogen :))))
Igår var jag ute och red Malins Driver! Han börjar bli sååå fin och hans galopp är helt magisk! 
Ni får ha en bra dag!

  

Helgens jobb + veckoplanering

Den här helgen har Chickan tränats bra. Passar på att träna lite extra hårt nu veckorna som inte har någon tävling. Nästa tävling är Majpokalen om två veckor.

I fredags red vi först en sväng i skogen och på vägarna för att starta passet med en positiv känsla. Hon blir lätt uttråkad av ridning på banan och jag är därför noga med att hon får vistas mycket utanför banan. Sedan trim i trav och galopp på utebanan. Vädret varierade mellan klar sol och vindstilla, hagel och blåsväder, hela tiden. Galet konstigt väder! Vi la sedan fram läxa ett av Malin, några galoppbommar med 3meter och red över dom på en volt. Vartefter hon gick över dem med bra galopp och i bra form så längde vi efter hand. Hon gjorde det bra! Sedan la vi fram läxa två: en bom på lägsta höjden på sockerbiten. Jobbade med att hon ska gå över den utan att köra in bogen. Hon har lite svårare i vänstervarv men gör det så mycket bättre än vad hon gjorde för någon månad sedan.

I lördags gick hon galoppintervaller utmed diket. Hon var så pigg och på, studdsade och ville sticka de första intervallerna. Men när 8 intervaller var klara slog hon om och blev trött. Vi tog då två stycken lugna intervaller och sen var vi klara. Superbra jobb!

Igår red vi ut en lång sväng i skritt och joggade bort lite träningsverk. Gick sedan ner i ridhuset och stretchade ordentligt i skritt och trav. I galoppen gick hon i låg form men med aktiv galopp. Vi lade sedan fram fyra galoppbommar och red några varv över dem. Hon var lite trött, vilket inte är konstigt. Så passet var mer strechande och lösgörande för att få bort träningsverk. Ändå skönt att hon kommer ut och rör på sig. Skrittade av länge utomhus.

Idag ska hon skrittas vid hand. Tisdag är det lättare trim och på onsdag ska vi åka iväg och hoppa 110 på en Pay and Jump på Åbys första utebana. En superbra idé att de har den hoppningen! Hon var så spänd inne på den stora banan förra Norrköping Horse Show. Och med tanke  på att hon ska hoppa där i år iden så är det skönt att hon får vara inne och titta där på en lägre höjd innan. Dessutom bra att få hoppa på en stor utebana. Blir första utehoppningen för i år! Torsdag ska hon hoppa serier igen!

11303698_10155637020270109_1208790636_n

Vad har ni  för plan i veckan?

Hon är min min min!

Hon börjar bli vuxen, utvecklingen går uppåt och hon börjar bygga ordentliga muskler som stannar kvar. De tidigare gångerna som vi hoppat serie har hon haft benen lite överallt, inte riktigt haft koll på sin kropp. Hon har hoppat en meter över alla hinder, spänd och jag har tappat balansen. Det största problemet är att hon dragit till vänster över sprången så jag har fått hålla högerhanden rakt ut för att leda och se till att hon stannar kvar i serien. Men kolla nu. Med lätthet gör hon en krävande och hög serie med breda oxrar. Hon hoppar rakt och med stabila och superbra språng! 3e gången från slutet ligger oxrarna på 125 och avslutande räcket på 140.