Pay and jump och humörsvängningar

Tja, igår var ingen rolig dag. Jag var sönderstressad och det kändes som ingenting gick min väg. Ja mådde dåligt och var på halvkasst humör. Kom hem, hade spränghuvudvärk och kastade mig i säng. Vaknade upp med superhumör, idag är en bra dag! Humörsvängningar jappjapp. Firade Hanna i morse, 15 år idag. Av mig och Oliver fick hon Calvin Klein i typ korallfärg, superfina och hon blev jätteglad. Är nöjd att jag hann sticka till stan på lunchrasten igår och köpa det..

Igår var vi på Pay and Jump på Åby. Superbra av Åby att ha en sådan hoppning, verkligen! Tanken med att åka dit är simpel. Det är en stor bana med fina hinder, stor läktare och mycket som händer runt omkring. Förra årets Horse show var hon rätt spänd, och när vi såg att de i år hade pay and jump så blev vi glada och åkte dit. Vi hoppade ”bara” 110, hon ska bara få lotsa runt banan i lugn och ro. Med fokus på att hon ska vara avspänd och få en bra känsla. Lite synd att framhoppningen var rätt rörig. Hästar i alla åldrar som kanske inte var jätterutinerade på tävling, kastade sig och stegrade. Chickan som är lite mötesskygg på framhoppningar stressade upp sig en del, blev spänd, försökte vända så fort hon fick möte. Men det var ju precis därför vi åkte dit. Bara träning som kan göra skillnad. Fokus på att hon skulle slappna av, klapp på halsen när hon vågar möta hästar som tidigare har flugit i luften och visa henne att hon klarar av det. Man känner ibland en gräns när hon är rädd. Då tycker jag det är viktigt att klappa om henne, ge trygghet, kanske sakta av till skritt vid möte av vissa hästar. Men ibland slår hon över lite, stressar upp sig och blir fjantig. Då kickar jag på med skänkeln och liksom, hallå Chickan, skärpning. Då hajjar hon att okejdå och lugnar ner sig. Kanske känner hon att hon blir lite trygg i situationen att jag bestämmer över vart hon ska ta vägen? Men det är en balansgång, när hon är rädd är det ju bara att klappa henne då hon bara blir mer rädd till nästa gång annars. Det drog ut på tiden och vi red fram länge. Vilket var bra. Vi fick tid på oss att få henne lugn och avslappnad. Inne på banan blir hon lite stark och spänd. Men jag försökte ha samma fokus där. Lång vägar mellan hindren, hon får hoppa hindret när hon är lugn. En simpel och lugn runda helt enkelt. Hon hoppar fint som vanligt. Det finns film som jag kan lägga upp sen om ni vill se?

IMG_0771.JPG

Chickan för typ 1,5 år sedan.

Idag hade jag muntliga nationella i Engelska kl. 9-9.30. Slutade efter det. Drog hem och har bara tagit det lugnt, så skönt efter min stress och hets igår.. Ska på ett möte vid 14.30. Så tänkte förbereda det lite. Ska hinna äta och duscha innan. Så dags att sätta fart!

 

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *