Inspiration

Efter att ha tagit hand om mina älskade hästar. Åkte vi till Åby och horse show. Så vi hann se 140n, unghäst finalen och 145. Lyxigt att få sitta i VIP! Sjukt inspirerande att se så många fina och duktiga hästar och ryttare. Även få träffa och prata med många kända ansikten inom sporten. Gick banan med Hans Westergren inför 145 som gav mig mycket tips och vi diskuterade fram till hur banan skulle ridas felfritt. Riktigt kul!

Nu är jag trött, Chickan och jag ska dessutom till Heda i morgon och hoppa 110. Så taggade efter att ha sett andra tävla hela dagen. haha. Blir så avundsjuk och vill oxå hoppa när jag ser den stora banan med fina hindren!
253386_582296221814842_1535048676_n_52c40a5988e59d9c06cca120
Min och Viggos vinst på Heda i msvb förra året!

Våga satsa för att vinna, för att nå toppen dit jag vill!

Mulen men härlig lördag

Hej på er!

Jag är på språng, ska åka ut till Åby och titta lite på 1.40. Mina föräldrars häst startar så jag ser nog den och Cissi Lundbäck som startar rätt nära varandra. Att vara på en tävling som NIHS känns som att ha spolat tillbaka tiden. Folk man känner sedan den tiden jag jobbade heltid med hästar, överallt. Så det är både kul och känns lite konstigt. Viktor Melin, sonen till Pelle som jag jobbat för i många år, startar inte idag. Han gick nämligen och vann 1.50:n igår, wihuuu! Så himla kul! Han red underbara Sydney och rundan var tydligen klockren, såg många som skrev det på Facebook och Vicke ringde efter och var så glad:) Så han har redan kvalat sina hästar till finalerna och hoppar över dagen. Ska absolut dit o se när de hoppar stora finalen imorgon!

Men dagens viktigaste därute är att hämta Drivers nya foder. Eftersom skadan tog så mycket på honom vill jag boosta honom med det allra bästa. Jossan har fått upp hullet på honom massor sedan han haft mindre ont och nu inte ont alls, men det är lite kvar att jobba på.

Ett foder som verkligen jobbar utifrån hästens förutsättningar som betesdjur och utifrån den mest aktuella forskningen är St Hippolyt. De snackar inte en massa skit om att hästar måste ha tre kilo kraftfoder om dagen utan deras foder är äkta komplement till en foderstat baserad på grovfoder. Drivve är ett perfekt exempel på när man måste stödja med lite mer kraft, efter skada eller sjukdom samt om man har ett dåligt grovfoder. Det bästa för hästen är ett riktigt bra grovfoder med bara lite toppning i form av ett välbalanserat tillskott med rätt mineraler och vitaminer, oljor, örter etc.

hippolyt

 

Bild från http://hippolyt.dk/SE/Produkter.aspx

Betestider

Vi har trots allt haft en tidig sommar i Sverige om man ser till bete och höskörd. Jag har ju farit runt lite i Sverige de sista veckorna och man har börjat plocka in hö/hösilage på många ställen. Men tanke på hur tidigt man kunnat slå och hur fint väder det fått på slag kommer vi nog få guldhösilage här i söder i år.

I alla fall. Nu har många släppt på bete. Det är bra. Jag tycker ju lösdrift är det absolut bästa sättet att hålla häst, från avels- och unghästar till tävlingshästar. Så utevistelsen får tummen upp från mig. Men den långa vilan får det inte. Hästar mår bra av att aktiveras. Jag tycker att både unghästar och tävlingshästar går igenom olika faser under året, ibland känner man att unghästen växer eller tagit ett stort kliv framåt på kort tid. Tävlingshästen kanske haft en intensiv tävlingsperiod eller haft en hård uppträning. Då tycker jag det är perfekt att kunna känna av sin häst och kanske låta den bara gå och loppa sig några dagar eller tida ut i skogen i en vecka, utan hård fysisk eller mental prestation. Att bränna 8 veckor i ett bräde där hästen mest blir tjock, det tycker jag inte är något som gynnar hästen. Jag sprider hellre ut det att använda när jag känner att det behövs.

Långa viloperioder (typ generaliserat längre än två veckor) anser jag bara är lämpligt för hästar som a/har en skada som inte tar behandling och kortare vila men det finns en chans att en riktigt lång vila kan läka ut problemet eller b/avelshästar som ston med föl. Men båda dessa kategorier ska gå i stora kuperade hagar där de får rörelse och lätt aktivering av kroppen.

Många släpper ut sina treåringar som gått treårstest nu för att de ska återhämta sig. Ja, om du drog igång inridning, löshoppning etc två mån innan treårstest, då förstår jag att din häst behöver en långvila. Den har fått öka sin fysiska och psykiska belastning alldeles för fort och behöver en återhämtning. Men det är ju bara för att du började för sent. Hade hästen fått en ökat belastning och utbildning sedan början, hade den inte behövt köra någon intensivkurs i att vara arbetande ridhäst, och kunnat hållas igång lätt under sommaren med.

Driver är två, och går ute dygnet runt nu, när han skada läkt ut, men kommer jobbas några gånger per vecka. Lära sig tömkörning, att ha sadel, att matte hänger lite på honom, allmän hyfs, promenader etc. Till sensommaren slänger jag upp Frida som är fjäderlätt. Då har vi gott om tid att i lugn och ro sätta kondition och form för nästa års treårstest. Ni kommer få följa Driver med, här o där på bloggen:)

driver_sommar

Shopping!

Jag är en sväng i Falkenberg igen, passade på att fira Jossans födelsedag och min födelsedag samtidigt som jag hade ett jobb härnere. Jag fick ett presentkort av Jossan till den suveräna hästbutiken de har härnere – Horse Farm. Vi gjorde en sväng dit på lunchen och jag hittade precis vad jag sökte, ett HW Micklemträns till Drivve. Brukar ha en grimma under tränser på unghästar och sätta tygeln i både grimmans ring och bettringen, men den effekten kan jag få med på köpet i ett Micklemträns. Perfa! Längtar efter att prova det på Driver:) Då ska ni får se bilder också. Men det är ett likadant som Chickan har, fast svart till svarta Drivve.

Välsorterat på groominghyllan!

puts

Rekommenderas, även oljan som står lite bakom

curium

Ehhhh, mja

boots

Efter många års testande av alla möjliga märken – mina favoriter Eskadron flexisoft

eskadron

På Drivers önskelista när han blir stor:)

sadelgjord

Norrköping Horse Show

Mamma och jag drog till Åby och Norrköping Horse Show vid lunch och åt middag. Har pratat med massa bra och snällt folk! Så kuuul! Verkligen roligt att tävlingarna har blivit så pass stora i år! Köpte även mina efterlängtade Free Jump stigbyglar som jag sparat till. Blev ett par bruna. Har ni sett att det finns en ny junior modell? Sjukt smart då det ser lite konstigt ut när b-ponny ryttare rider med dessa stora stigbyglar. Juniormodellen är lite mindre, lite billigare och de tar upp till 60kg. Jag valde dock de vanliga för ”vuxna”.

Gick även förbi ett stånd med mängder av strumpor som mannen som sålde tillsammans med sin fru stickade själva i sin fabrik i Borås om jag inte minns helt fel. Jag är såå trött på Kingsland strumporna som ständigt går sönder. Jag vet inte huuur många par som har hål i tån/hälen eller på benet. Så jag ger dessa en chans, kul med lite glada färger till sommaren! Pratade även med Tyra och kollade in hennes nya kollektion av Star Rider, sjukt snygga så åk dit o kolla in dom!

20140529-161457-58497208.jpg

20140529-161456-58496979.jpg

20140529-161456-58496491.jpg

20140529-161456-58496745.jpg

 

Nu ska jag ut och pyssla med mina stjärnor i solen!
/Frida