Hoppträning 7 september

Hoppträningen i onsdags bestod av sex räcken. De utan markbommar var hela tiden låga. Typ 40cm medan de med markbommar höjdes hela tiden. Övningen gick ut på att rida in på räcket i galopp, flytta skänkelvikning ut till räcket på långsidan och flytta skänkelvikning tillbaka till räcket på kortsidan. Sedan byta varv över räcket snett igenom och rida övningen likadant i andra varvet.

Chickan gjorde det bra. Galet bra med att fixa galoppen. Alltså landa rätt eller byta till rätt själv vilket hon har haft svårt med innan. Hon har hoppat studdsat och kastat sig iväg. Hon var hela tiden lugn, harmonik och arbetsvillig. I slutet höjde Malin upp det vit/blåa räcket till 140 vilket hon klipper så bra, så enkelt, avslappnat och med bra teknik. Hon ger en så galet bra känsla i sprången alltså. Speciellt när hon sätter såna riktiga lyror! Det finns riktiga kvalitéer i henne som jag ser så mycket fram emot att få se mer av i framtiden! LOVE HER!! <3

 

screenshot-2016-09-08-at-12-26-57

Kommentarsfältet fungerar nu!! Så kommenters massor vad ni vill läsa!! <3

Gårdagens övning 

Igår jobbade vi över bom-kryss-bom. Mellan ena bommen och krysset var det 4 galoppsprång och mellan den andra bommen och krysset 3 galopsprång.

 Chickan är väldigt taggad när det kommer till hoppning nu. Självklart vill jag att hon ska vara framåt och tycka det är kul-det uppmuntrar jag med en klapp på halsen. Men hon måste samtidigt lyssna på förhållning och inte ignorera den. Och inte heller sätta av i en bock-bakutapark-glädjeskutt-serie efter att ha hoppat ett litet kryss… Samma sak med att forma sig runt innerskänkel i svängen och inte trycka in bogen. Jag lade bommarna så att det var normala mot lite korta språng innan och efter hindret så att hon lugnt, lydigt och sansat skulle ta sig igenom övningen, vilket hon gjorde väldigt bra i slutet!  

 
Ni kanske föestår ungefär utifrån min oklara skiss, hehe 😉 

Monday morning

Förra veckan var så jäkla seg, så nu har jag bestämt mig för att göra något bra av den här veckan. Då går den fort och då blir det snabbt lov, smart va 😉

Sitter nu på skolan och pluggar inför 3 av de prov jag har denna vecka, puh… Men somsagt, må denna vecka gå snabbt!

Chickan igår:
Skrittade en lång sväng i skogen som framskrittning. Härligt att rida ute så mycket som det går på helgerna eftersom jag nästan aldrig hinner ut till stallet när det är ljust såhär års. Hade planerat galoppjobb på fältet men det var alldeles för hårt för att galoppera ute 🙁 Vi gick ner i ridhuset och travade och galopperade fram kravlöst. Gillar att göra så, speciellt med Chickan nu i igångsättningen. Hon är ju liiiite på lata sidan, om hon får så still så gör hon det 😉 Och att vid varje pass nu efter vilan sätta henne i jobb redan från början kan få henne lite negativ till arbete. Man kan säga att hon är lite segstartad, för när hon väl är igång så är hon pigg och glad och älskar att arbeta. Det är därför perfekt att värma upp kravlöst så att det känns lätt och roligt 🙂

Jag lade sedan fram 3 bommar på medellinjen med ca. 6 meter mellan varje. Red rakt över dem och saktade av till skritt innan långsidan. Fattade galopp och gjorde likadant igen, varierade mellan att svänga höger och vänster efter sista bommen. Väldigt bra med övergångar och speciellt i igångsättningen för att aktivera bakbenen. Chickan är dessutom lite olydig när det gäller att sakta av efter bommarna. Så tränatränaträna på snygga och väl bärande avsaktningar. Lade redan upp de tre bommarna på sockerbitar och jobbade likadant. En enkel och bra övning!

frch

Driver igår:
Sööta lilla hästen. Eller liten och liten, han är större än Chickan och 4år. Men så bäbis, vill alltid ha något att styra med, bita i longerlinan, i tyglar, nosa, klia osvosv. Han har inga problem med uppsittning och igår var dels första gången som jag travade uppsuttet- på longerlina och första gången som vi skrittade några varv på banan själva! Så duktig och så roligt att Malin har förtroendet för mig att hjälpa till i inridningen!

 

Skitduktiga – båda två

Igår var det guldstjärna till både Frida och Chickan! Man blir så himla glad som tränare när man ser att eleven håller fullt fokus och verkligen försöker och är noga – från start till mål. En hälsning till alla som rider för tränare därute – se till att visa att ni vill och jobbar på att bli bättre. Att stå där i mitten och vara superengagerad – och så går det bara in genom ena örat och ut genom det andra på eleven, eller ännu värre – den har fullt upp att vara förbannad på sin häst så när det äntligen börjar hända ngt så tappar den humöret och sabbar allt. Det är inte så inspirerande för tränaren kan jag säga. Jag har aldrig någonsin sett Frida bli arg och tappa humöret på sin häst. Frusterad på att det är svårt möjligen, men hon har aldrig tagit ut det på hästen, varesig i hantering eller ridning. Det är såååå bra egenskap för att få en förtroendefull häst. Och förtroende, det måste man ha från sin häst för att lyckas på banan.

Nu börjar Frida dessutom få kroppskontrollen och skillsen att ibland rida med rejäl inverkan, med timing, utan att fastna i det eller bli spänd. Så himla kul att se. Och Chickan utvecklas så fint. Igår värmde Frida själv med trav och övergångar, sedan fick hon rulla på i galopp några varv så Chickan fick komma igång i kroppen och avspänt galoppera runt i arbetstempo. Frida får passa på att träna den perfekta balanserade trepunktsitsen och tvåpunktssitsen.

Sedan ramperade vi långsidorna i galopp – kan rita upp det sen och förklara vad det betyder. Nästa övning – red över en bom i galopp, på 20 m volt typ, med fokus att ha hästen mellan hjälperna, rak till yttertyglen över bommen. Chickan smiter nämligen ur yttertygel i vänstervarv över bommen, så man hela tiden hamnar 50 cm in efter bommen mot innan. Det blir ett oryg på banan sen, och dessutom jobbar man på rakriktningen på ett väldigt bra sätt när man noga jobbar med det på en stor volt.

Sedan red vi volt över räcke, ökade galoppen på långsidan, satte tillbaka tydligt, volt över räcke, och så samma sak på nästa långsida. Vi hade tre räcken på medellinjen, typ 60 cm höga, och använde första och sista. Som avslutning hoppade vi först räckena rakt fram på ca 90 cm med 4 språng på 15 meter och 3 på 12 meter(vi fick inte plats med 15 till:) och sedan höjde vi upp till 1.10/1,15 sådär, kortade avstånden till 14 och 10,5 och red på normala 3 och 2 språng. Så fina och Chickan var stark o avspänd i sprången.

Jessica filmade så det lär komma lite film!

Tips för hoppning av den unga hästen, del 1

Börja löshoppa din häst tidigt om det går, gör det till något lätt och roligt. En väl lagd grund i löshoppning är en bra förberedelse för hästen. Löshoppning får aldrig bli VM i sken, en het eller stressad häst ska fångas in och få tid att chilla och släppas, inte jagas in, i serien. Våga variera övningarna om du har erfarenhet, men det ”nya” systemet som vi använder på treårstest är bra och tryggt för hästarna. Spara inte in på avspärrningarna så hästen genar in och ut ur serien, den ska lära sig att gå rakt före och efter hinder från början. Var inte rädd att ge godis:) Hoppa inte högt för tidigt.

Jag brukar faktiskt bygga en enkel ”löshoppning” första gångerna hästen ska hoppa uppsuttet, så den får stöd av väggen och känner igen sig i systemet. Hindren ska vara väl infångade och med väl utdragen marklinje för att hjälpa hästen göra rätt.

När hästen fattat att det går fint att bjuda och ta ett hopp med ryttare på ryggen så är en liten bana med räcken: långsida – snett igenom – långsida ett utmärkt sätt att fortsätta. Fortfarande med infångade hinder och väl utdragna marklinjer(det tycker jag i stort sett alltid är bra, vid all träning).

Att börja styra och ställa på väg mot hindret skapar inte någon bra upplevelse för den unga hästen. Den är inte utbildad och balanserad med dig på ryggen än för att reglera galoppen på det sättet. Trava emot så det blir enkelt ock okomplicerat och när du kommit till att galoppera emot, ha en lätt trepunktsits och var still, balanserad och följsam i ett rytmiskt tempo så får ni komma lite som ni kommer. En van unghästryttare med väldigt bra öga är såklart en fördel då den kan placera hästen tidigt med mindre inverkan. Men med en unghäst kan det ändå bli vajsing, den kanske bromsar till för ngt, eller busar lite, och då får man gilla läget och hålla balansen – ta man om det behövs.

Lär rätt direkt. Jag är inte så mycket för att lära unghästen en ”variant” för att sedan behöva lära om, som ett barn som lär sig ”pippi” och sedan för lära sig att det är en fågel. Gör hellre enkla saker väl än krångligare saker halvdant. Rid rakt fram efter hindren, rid noggranna vägar och se till att stopp är stopp och fram är fram. Sedan ber du bara om det på den nivån där hästen klarar av att svara rätt på din fråga. Kom ihåg – hästen ska tycka det är kul, lätt och den ska känna sig modig!

litenblirstor

Liten blir stor! Sorban med sitt föl Soca blir Soca på tävling! Unghästar är väldigt kul, men det gäller att veta vad man gör.

Hoppa serie

Något jag tycker är väldigt utvecklande för hästarna, är att hoppa olika typer av serier. Ngt jag fått med mig från stallet där jag jobbade, och från de som jag respekterar i sporten, är att hästarna ska lära genom positiv förstärkning och av att känna sig trygga, avslappnade och duktiga. Ställ alltså inte frågor som är för svåra, och bygg upp övningarna med förstånd och erfarenhet.

Jag tycker det är väldigt bra att bygga upp det en del i taget för unga hästar. Börja med ett hinder och sedan lägga upp ett i taget så de slipper komma in, bli för imponerade, spänna sig och överhoppa så de inte når ut och stoppar eller slår sig. När de är trygga kan man höja utifrån hästens reaktioner. Ha med någon som är van och kan läsa hästen när du hoppar klurigare serier. Serier med korta avstånd är bra för styrka, att få hästen att backa av och vänta, tar hästen det rätt kan man utveckla språngkurvan osv, men jag tycker det är viktigt att variera och ibland hoppa med normala eller långa avstånd. Långa distanser där det är klurigt att nå med bibehållen balans är precis lika svårt som korta distanser där hästarna måste backa av med bjudning och korrekt samling. Och våga hoppa av lite större med lugn och bibehållen språngkurva! Hittade lite filmer från när Frida hoppar serie med Chickan i telefonen:)