Tips för hoppning av den unga hästen, del 1

Börja löshoppa din häst tidigt om det går, gör det till något lätt och roligt. En väl lagd grund i löshoppning är en bra förberedelse för hästen. Löshoppning får aldrig bli VM i sken, en het eller stressad häst ska fångas in och få tid att chilla och släppas, inte jagas in, i serien. Våga variera övningarna om du har erfarenhet, men det ”nya” systemet som vi använder på treårstest är bra och tryggt för hästarna. Spara inte in på avspärrningarna så hästen genar in och ut ur serien, den ska lära sig att gå rakt före och efter hinder från början. Var inte rädd att ge godis:) Hoppa inte högt för tidigt.

Jag brukar faktiskt bygga en enkel ”löshoppning” första gångerna hästen ska hoppa uppsuttet, så den får stöd av väggen och känner igen sig i systemet. Hindren ska vara väl infångade och med väl utdragen marklinje för att hjälpa hästen göra rätt.

När hästen fattat att det går fint att bjuda och ta ett hopp med ryttare på ryggen så är en liten bana med räcken: långsida – snett igenom – långsida ett utmärkt sätt att fortsätta. Fortfarande med infångade hinder och väl utdragna marklinjer(det tycker jag i stort sett alltid är bra, vid all träning).

Att börja styra och ställa på väg mot hindret skapar inte någon bra upplevelse för den unga hästen. Den är inte utbildad och balanserad med dig på ryggen än för att reglera galoppen på det sättet. Trava emot så det blir enkelt ock okomplicerat och när du kommit till att galoppera emot, ha en lätt trepunktsits och var still, balanserad och följsam i ett rytmiskt tempo så får ni komma lite som ni kommer. En van unghästryttare med väldigt bra öga är såklart en fördel då den kan placera hästen tidigt med mindre inverkan. Men med en unghäst kan det ändå bli vajsing, den kanske bromsar till för ngt, eller busar lite, och då får man gilla läget och hålla balansen – ta man om det behövs.

Lär rätt direkt. Jag är inte så mycket för att lära unghästen en ”variant” för att sedan behöva lära om, som ett barn som lär sig ”pippi” och sedan för lära sig att det är en fågel. Gör hellre enkla saker väl än krångligare saker halvdant. Rid rakt fram efter hindren, rid noggranna vägar och se till att stopp är stopp och fram är fram. Sedan ber du bara om det på den nivån där hästen klarar av att svara rätt på din fråga. Kom ihåg – hästen ska tycka det är kul, lätt och den ska känna sig modig!

litenblirstor

Liten blir stor! Sorban med sitt föl Soca blir Soca på tävling! Unghästar är väldigt kul, men det gäller att veta vad man gör.

2 Comments

 1. Jättebra tips! Är det soca som föl? Var hon brun när hon föddes? Kul!

  Reply
  • Så bra!:) Yes, lite grådassigt brun!
   //M

   Reply

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *