Hoppa serie

Något jag tycker är väldigt utvecklande för hästarna, är att hoppa olika typer av serier. Ngt jag fått med mig från stallet där jag jobbade, och från de som jag respekterar i sporten, är att hästarna ska lära genom positiv förstärkning och av att känna sig trygga, avslappnade och duktiga. Ställ alltså inte frågor som är för svåra, och bygg upp övningarna med förstånd och erfarenhet.

Jag tycker det är väldigt bra att bygga upp det en del i taget för unga hästar. Börja med ett hinder och sedan lägga upp ett i taget så de slipper komma in, bli för imponerade, spänna sig och överhoppa så de inte når ut och stoppar eller slår sig. När de är trygga kan man höja utifrån hästens reaktioner. Ha med någon som är van och kan läsa hästen när du hoppar klurigare serier. Serier med korta avstånd är bra för styrka, att få hästen att backa av och vänta, tar hästen det rätt kan man utveckla språngkurvan osv, men jag tycker det är viktigt att variera och ibland hoppa med normala eller långa avstånd. Långa distanser där det är klurigt att nå med bibehållen balans är precis lika svårt som korta distanser där hästarna måste backa av med bjudning och korrekt samling. Och våga hoppa av lite större med lugn och bibehållen språngkurva! Hittade lite filmer från när Frida hoppar serie med Chickan i telefonen:)Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *