Chickanpass

Red Chickan i… vad blir det – onsdags? Hon såg helt slut ut i boxen när jag klädde på henne, tog till och med en lina med till ridhuset för att kunna snurra henne några varv och checka så att hon såg ok ut. Men väl nere var det dressyrträning samtidigt så jag promenerade med henne och hoppade upp – hur glad som helst och helt som vanligt var hon, tokan:)

Rider som jag berättat förut mycket skrittjobb i början på Chickan. Först skritt på medellång tygel, typ som i ökad skritt, med en ”nästan kontakt”. Hur ska jag beskriva den – jag är precis så nära kontakt jag vill, följer henne hela tiden i rörelsen så lite kontakt bara är en upprätning bort, känner var hon är men lägger inget tryck alls mot hennes laner. Sedan gör jag skritt-halt-skritt med hjälp av att bara strama upp bäckenet. I början får jag förstärka med tygeln, efter ett tag stannar hon för bara uppstramningen. I igångsättningen har jag ”nästan kontakt” men svarar hon inte positivt framåt direkt så går jag fram med handen till absolut ingen kontakt för att korrigera framåt med bara skänkeln.

När detta funkar tar jag lite kontakt så hon blir rundare i överlinjen. Sen skrittjobbar jag med tempoväxlingar, varvbyten med överställning som jag brukar tänka ” en halskota i taget”. Jag tycker det är ett lätt sätt att få ett ärligt byte av yttersida, där man har bjudning till båda tyglarna hela vägen igenom, hästen skyndar inte igenom och är helt mjuk för man tar ingen dragkamp. Då känner man väldigt bra var det kärvar också. Det ska man heller absolut inte börja dra i, men du får en bra karta för vad du måste jobba loss och igång under passet. Kom ihåg att det är när du ger eftergiften du får de bästa svaren, och lossar hästen från skänkeln. Du kan aldrig dra en häst lösgjord…

Jag rider också gärna skänkelvikning för ena skänkeln några steg, rakt fram, skänkelvikning andra skänkeln några steg, rakt fram, osv. Jag varierar tvärningen i det och rider den aldrig närmre väggen än kvartslinjen som ytterkant. Du ska få järnkoll på hur hästen svarar för sidförande, men även hur bra koll du har på yttersidan och rakt ut. Då kan du inte hänga mot väggen. Hästen ska vara avspänd och eftergiven även här. Ha koll på yttertyglen!

Sen är det dags för att byta gångart, men nu har jag ältat skritt så mkt att det får jag komma till i ett annat inlägg:)

DSC3035

Fina tjejen!

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *