Grundkurs 1

Det kanske kan låta lite hopplöst att inte ha någon manege att jobba i där Drivve står. Men det som jag har som prio med honom nu, eftersom han inte är hundra fräsch, är att fortsätta med sådant som jag ändå vill ha på plats hos alla hästar, och verkligen innan man ska hoppa upp, typ grundkurs 1. Tyvärr kan vågar jag påstå, att väldigt många hästar (alltså hästhanterare/hästägare) brister i detta. Varenda ny häst jag fick in i stallet när jag jobbade med utbildning och försäljning, var tvungen att starta med den grundkursen. Men som sagt, det är inte hästarnas fel.

Grundkursen består av – stå still på kommando, gå fram på kommando, sänka huvudet när man ber om det, hålla undan bogen från sin människa och stanna när man stannar. Kan hästen de grejorna, så kan man lära den slappna av och hitta avspänning även i oroliga situationer.

Drivve får gå ifrån sina kompisar i flocken, och in i stallet där han inte alls ser dem. Och det är klart att det är lite otryggt för en så ung häst. Men då tränar jag just på detta. Även om du är orolig ska du stå still om jag säger det, så du lär dig lita på att jag har kontrollen.  Även om du är orolig ska du flytta dig när jag ber om det och sänka huvudet. Jag tränar honom på att kunna komma runt med huvudet när jag står vid bogbladet, böja runt, sänka huvudet, slappna av och börja tugga. Jag kliar honom med den mothållande handen vid bogbladet och sjunger för honom under tiden. Det är något jag använder ofta för övrigt. När hästen spänner sig är det lätt att man själv tar åt sig lite av spänningen. Sjunger du, så måste du andas, vilket gör att både du och hästen blir lugnare. Jag har suttit och småsjungit på många framridningar med mina unghästar:)

Om du inte an leda och hantera din häst och ha kontroll på grundkurs 1, så blir hästhanteringen inte säker och hästen kommer inte bli avspänd. Likaså om du inte kan longera din häst på ett avspänt och balanserat sätt, då har du mer jobb än ridträning framför dig. Har du däremot Grundkurs 1 på plats, så kommer även ridningen fungera så mkt bättre! Och  – viktigt! Har sett att många när de övar med sina hästar i ridhuset på ”frihetsdressyr” har godis. Vill ni göra trick, visst. Men det ska inte vara godis inblandat för att klara grundkursen.

Drivve på kattjakt:) De har en sjukt kelig katt vid lösdriften, den hänger alltid med ut bland hästarna och är stencool!

drivve_kattjakt

2 Comments

  1. Hoppas Drivve blir bra nu! 🙂

    Reply
  2. Oj jäklar vad lik han var morsan där!!!! Sååå vacker!

    Reply

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *