Hästar och hagar – så mkt bullshit

”Min häst vill inte gå i hage” eller ”Min häst vill gå in när det blir mörkt/regnigt/kallt/blåsigt/klockan är två”. Du har hört det förut eller hur. Men jag har en nyhet för alla som säger ”Ja, många hästar mår bra av att gå ute, men min vill inte och man måste ju se till individen”. Du har fel. Ja, visst ska man se till individen. Men en häst är en häst. Du kanske tycker din häst är ute mycket om den går ute mellan 8-14. Det är sex timmar. Alltså fortfarande 18 timmar på box. Säg att du rider och pysslar med den i 1,5 timme också. 16,5 timme. Det för ett djur som är byggt för att leta gräs/beta gräs sisådär 18 h per dygn och hänga med sin flock. Ju mer forskning som görs, desto tydligare är det att om hästen inte har några sjukdomar/brister och grovfodret är av bra kvalitet så mår den bäst av att inte äta kraftfoder. Man vet också att den är friskare om den får röra på sig på sitt naturliga sätt. Man vet att hästar som får bete sig normalt blir ”bättre hästar”, för en blandad flock ger hästen den socialisering och uppfostran den behöver för att veta hur man ska bete sig. Man vet att föl som inte skiljs av förtidigt utvecklar färre stereotypa beteenden än en tidigt avskild fölunge. Vi har avlat fram hästar som hoppar bättre, rör sig bättre, överlag är större, mer långbenta och högställda osv – men inuti är det fortfarande samma häst som när de strövade på stäppen.

Och, för det var egentligen inte det jag skulle säga utan detta – om din häst inte vill vara ute så är det inte för att den är annorlunda än alla andra hästar, utan för att du antingen har en för tråkig hage, eller har lärt hästen att den ska gå in en viss tid. Om hästen står ensam på en ruta utan vindskydd/lä med två grässtrån, lera och is – klart som fasen den både fryser och vill in. Den kan inte söka skydd, den kan inte värma sig med att äta som hästar annars gör, och den har inget att göra, ingen att umgås med. Har du en hage med tillräcklig yta, en flock, lite skog eller annat skydd och mat, så kommer hästen trivas som fisken i vattnet.

Det andra, som oftast kombineras med en skittråkig hage, är att när hästen kommer in så ligger det både grovfoder och kraft där och väntar. Hästar är inte korkade, snarare är de väldigt snabba på att snappa upp rutiner. Om hästen vet att kl 16 kommer alla kompisar försvinna in och krubban vara full med mat – klart den kl 15.30 börjar stå o stampa vid grinden för att komma in till sitt godis och inte bli själv kvar ute i hagarna.

Jag har haft hästar som enligt utsago inte kunde gå i hage mer än några timmar, som bara vankade av och an och ”ville in”, som betedde sig illa mot eventuell hagkompis och rymde igenom staketet om det inte var väldigt stabilt. Jag tog den hästen, tog på benskydd och släppte ut den i lösdriftsflock. Efter att ha travat ett varv och rekat lite med hela gänget i släptåg ställde den sig vid höhäcken och käkade. Jag tog av benskydden. Jag har aldrig haft snällare häst i hage och den älskade att vara ute.

Jag förstår att det är väldigt svårt för många att lösa det perfekta boendet för hästen, och har all respekt för det. Jag har bara sett för mkt för att känna mig tillfreds med det traditionella sättet att ha häst på. Jag vet att min häst kommer fungera bättre och hålla bättre om den får fortsätta gå i lösdrift, även som tävlingshäst. Och om du har en häst som du tänker – min häst vill inte gå i hagen – fundera på varför den egentligen vill in.

driver_sommar

1 Comment

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *